Ľudské bunky boli naprogramované na pomer Omega6:Omega3 v pomere 1:1.
Moderná, priemyselne spracovaná strava (produkty hospodárskych zvierat chovaných v zajatí, ktoré sú kŕmené nezdravými kŕmnymi zmesami), obrovské navýšenie konzumácia Omega 6 v súčasnosti spôsobuje veľmi zlý pomer Omega 6: Omega 3.
Priemerný slovák má preto pomer 15 : 1, oproti 5 : 1 v minulosti! Pomer od 5: 1 a vyššie potom spôsobuje narušenie a zlú funkciu bunkových membrán, ktoré nie sú schopné dostatočne chrániť prostredie vnútri bunky. To vedie k produkcii deštrukčných enzýmov (MMP), ktoré uvoľňujú látky spôsobujúce chronický zápal. V dlhodobom horizonte môže byť takýto proces príčinou celej rady symptómov, ktoré označujeme ako "civilizačné choroby."
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča správny pomer Omega 6: Omega 3 do 4: 1 a na získanie tohto pomeru užívanie vhodných doplnkov stravy s Omega 3. Vedci sa však zhodujú, že kľúčom k zdravému fungovaniu buniek je správny pomer 3: 1 a nižšie .
Ľudský organizmus je zložený z cca 50 biliónov buniek. Každá bunka je chránená bunkovou (cytoplazmatickou) membránou, ktorá je tvorená dvojitou vrstvou fosfolipidov (mastnými kyselinami a proteínmi). Ak bunková membrána nemá správny pomer (3: 1 a nižšie) esenciálnych Omega 6: Omega 3, tak je narušená správna funkcia bunky.
Pomer Omega 6 : Omega 3 (3: 1 a vyššie) má za následok:
a) zhoršenú priepustnosť bunkovej membrány, nižšiu vstrebateľnosť živín (kyslík, glukóza, vitamíny, minerály atď.)
b) nedostatočnú látkovú výmenu, detoxikáciu
c) pro-zápalové prostredie v bunkách
d) oslabenie imunity
Jedna z hlavných príčin vzniku chronických zápalov a následne degeneratívnych chorôb je zlý pomer esenciálnych Omega 6: Omega 3. Obe esenciálne kyseliny sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu, musíme ich však prijímať v strave, pretože si ich telo nevie vyrobiť a je nutné, aby boli v tele zastúpené v optimálnej hladine = rovnováhe.
Omega 6 sú pro-zápalové a Omega3 protizápalové
Omega 6 sú dôležité pre akútnu zápalovú reakciu, ktorá prispieva k hojeniu rán a zastavuje krvácanie, čo je nevyhnutná funkcia pre ochranu organizmu. Na druhú stranu pôsobia pro- tromboticky a môžu spôsobiť trombózu (upchávanie ciev), nepriaznivo ovplyvniť krvný tlak a viesť k zápalovým a bolestivým procesom v tele. Je dôležité, aby hladina Omega 6 bola vyvážená dostatočným množstvom Omega 3.
Omega 3 pôsobia protizápalovo a majú za úlohu okrem iného chrániť organizmus pred tvorbou chronického zápalu. Ten vzniká zlým pomerom Omega 6: Omega 3 - vyšším ako 3: 1, ktorý nás dostáva do stavu, v ktorom vznikajú zápaly.
Zápaly vyvolávajú nepriaznivé reakcie v tele, ale samy o sebe ešte nespôsobujú závažnú škodu. Závažnejšie problémy vznikajú pri zlom pomere Omega 6 : Omega 3 nad 5: 1. Ten totiž už vedie k ničeniu vnútrobunkových štruktúr - lyzozómov. To má potom priamy vplyv na vypustenie deštrukčných enzýmov MMP (matrix metaloproteinázy). Pokiaľ sú v bunkách uvoľňované tieto deštrukčné enzýmy, začína v tele bujnieť chronický zápal, ktorý vedie postupne k deštrukcii tkanív v kostiach, chrupavkách alebo mozgových bunkách. Tento proces deštrukcie vedie k poškodeniu integrity buniek. Pomalé uvoľnenie MMP spôsobuje javy, ktoré zvyčajne prisudzujeme starnutiu, ale nie je tomu tak ! MMP totiž ničí naše tkanivá a medzibunkový matrix. Tento matrix je ako sieť, ktorá udržuje bunky na správnych miestach (štrukturálna integrita), inak by sa naše telo rozpadlo! (Ide napr. O kolagén, elastín, a ďalšie látky, ktoré dávajú formu a súdržnosť tkanivám a pomáhajú bunkám komunikovať a spolupracovať).
Toto vedie k celej rade zdravotných problémov a chorôb, ako sú napríklad:
1) postihnutie kostí (osteoporóza)
2) postihnutie chrupaviek a kĺbov (artróza, artritída)
3) postihnutia ciev (vysoký tlak, ateroskleróza - kôrnatenie tepien, kŕčové žily, hemoroidy)
4) postihnutie mozgu (neurodegeneratívne choroby: Alzheimer, ADHD)
5) postihnutie ďalších tkanív (nádorové bunky, metastázy)
6) urýchlenie starnutia
Keď teda vieme, čo tento proces deštrukcie buniek a tkanív spôsobuje a aké zdravotné problémy sa s ním spájajú a ako urýchľuje starnutie, čo teda môžeme robiť?
Praktický návrh, ktorý pre vás máme, je zistiť, aký je váš pomer medzi Omega 6: Omega 3. Je to veľmi jednoduché vďaka testu pre domáce použitie tzv. BalanceTest, analýzou pár kvapiek krvi. Ak máte zlé výsledky testu, tak užívanie Omega 3 s polyfenolmi je spôsob, akým je možné docieliť správneho pomeru Omega 6: Omega 3 do 3: 1. Tohto je možné dosiahnuť vďaka pravidelnému užívaniu do 120 dní (opäť zmerané testom). Tým sa zastaví tvorba MMP a obnoví bunková membrána so všetkými ostatnými benefitmi.
Prečo polyfenoly?
Podľa tvrdení vedcov je nevyhnutné, aby Omega 3 boli VŽDY konzumované s polyfenolmi. Polyfenoly poskytujú dostatočnú ochranu krvných lipidov pred oxidáciou a tým zaručujú vysokú vstrebateľnosť Omega 3 v bunkách.
Omega 3, ktoré sú konzumované spoločne s polyfenolmi sú až 10x účinnejšie ako ostatné výrobky na trhu, ktoré zaisťujú ochranu pred oxidáciou iným spôsobom.
Ako je to možné?
Priemysel, ktorý vyrába potravinové doplnky s Omega 3 chráni tieto mastné kyseliny umelým pridaním Vitamínu E, ako konzervačnej látky. Bolo však preukázané, že Vitamín E nezabraňuje dostatočne pri vstrebávaní oxidácii Omega 3 mastných kyselín, ale môže sa stať za určitých okolností pre-oxidantom, čím sa tieto doplnky stávajú nefunkčnými alebo dokonca môžu organizmu škodiť! Preto odporúčame, aby si každý konzument potravinových doplnkov Omega 3 overil ich účinnosť Balance Testom pomere Omega 6: Omega 3. Ak test preukáže nedostatok Omega 3 mastných kyselín v bunkových membránach, je na zvážení každého, či má zmysel taký nefunkčný doplnok stravy konzumovať.
V prírode Omega 3 (EPA a DHA) a lipofilné polyfenoly VŽDY pracujú spoločne. Nenájdete EPA a DHA samy o sebe, sú príliš krehké a nestabilné a rýchlo degradujú. V potravinovom reťazci morské riasy produkujú Omega 3 (EPA a DHA) spoločne s polyfenolmi. Príroda si vybrala polyfenol rozpustný v tukoch, ktorý chráni Omega 3 produkovanej morskými riasami tak dobre, že ho nájdeme aj v tučných rybách. Polyfenol sa Omega 3 drží tak efektívne, že s nimi putuje cez kôrovce, malé ryby, veľké ryby a morské cicavce. Ak konzumujeme tučné ryby (nechované v zajatí a kŕmené obilným šrotom), tak sa Omega 3 dostanú chránené vďaka polyfenolom až k nám ako vrcholným predátorom a stanú sa súčasťou bunkových membrán. Ak sa dostanú do našich tkanív, začnú pôsobiť silne protizápalovým spôsobom a dopĺňajú tak účinky Omega 3.
Priemysel, ktorý vyrába rybie oleje robí zásadnú chybu - ODSTRAŇUJE polyfenoly rafináciou a potom Omega 3 stabilizuje nevhodným a neúčinným spôsobom pridávaním Vitamínu E ako neúčinnej konzervačnej látky, alebo rybí olej zanecháva bez ochrany a nestabilné. Proces oxidácie a znehodnotenie potom prebieha priamo vo fľaštičke, v kapsuli alebo aj v tele pri styku s voľnými radikálmi. To je dôvod, prečo také kapsuly s rybím olejom NEFUNGUJÚ.
Ak by sme si mali vziať ponaučenie z minulosti, tak vidíme, že ľudia v skorších dobách netrpeli neprenosným (civilizačnými) chorobami zďaleka tak ako dnes. Je alarmujúce, že vo Viktoriánskom období (Británia 19. stor.) bol výskyt kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a cukrovky 10x menší ako v súčasnosti. Z toho vyplýva, že ak používame správnu kombináciu živín, môžme získať obrovskú mieru ochrany.
Ak chcete získať lepšie zdravie a ochranu pred civilizačnými chorobami, jedzte tučné ryby z kvalitného zdroja ideálne z výlovu voľne žijúcich rýb 3x týždenne alebo konzumujte Omega 3 s polyfenolmi.
• Veľký prínos v oblasti výskumu Omega 3 mastných kyselín a ich vplyvu na zdravie, priniesla Dr. ARTEMIS P. Simopoulose, vedkyňa, ktorá viedla jeden z najinovatívnejších výskumov ohľadom významu esenciálnych mastných kyselín napríklad pod Americkým Národným inštitútom pre zdravie.