Morčacie na protizápalovom korení

05.07.2024

Možno ste už o nej počuli. Protizápalová strava. 

Tento obľúbený a celosvetovo uznávaný trend v stravovaní pomáha ľuďom, ktorí sa trápia s ochorením, ktoré sprevádza zápal ako napríklad diabetes 2. typu, alergie či autoimunitné ochorenia, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a podobne.

Pritom stravovať sa protizápalovo nie je žiadna veda. Ide v podstate o zopár princípov zdravej stravy: menej mäsa, viac rýb a bielkovín rastlinného pôvodu (ako strukoviny, orechy a semiačka), viac nerafinovaných obilnín, polovica taniera vždy sezónna zelenina alebo ovocie, samozrejme korenie na podporu trávenia a k tomu raz za čas fermentované potraviny (jogurt, kvasená kapusta a podobne). A samozrejme minimum spracovaných potravín.

Ak máte napríklad artritídu, zmena jedálnička vás síce možno nezbaví ochorenia mávnutím čarovného prútika – môže však znížiť počet vzplanutí, pomôcť zmierniť bolesti a znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných problémov. A to môže byť niekedy rozdiel medzi plnohodnotne stráveným dňom či týždňom, mesiacom a polihovaním na sedačke.
Tento recept inšpirovaný protizápalovou stravou je veľmi jednoduchý a zároveň chutný. Kombinácia korenín vám vyčarí príjemnú chuť na jazyku, úsmev na tvári aj skvelý pocit, že ste pre svoje zdravie opäť niečo spravili. Čo vy na to? Vyskúšate?


  • 1 balenie morčacích pŕs (približne 1,2 kg)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého sušeného cesnaku
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • ½ šálky roztopeného ghee

Postup prípravy

Morčacie prsia si dobre umyjeme a nakrájame na tenké plátky. V miske na ne nalejeme roztopené ghee a všetky koreniny. Dobre premiešame a necháme chvíľu postáť. Potom rezne rozložíme na dosku, aby sa naprekrývali a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Pred varením si rozohrejeme panvicu na mierny stupeň a každý rezník osmažíme z oboch strán do zlatista.

Podávame s protizápalovou prílohou, napríklad varenou ryžou, varenými pseudoobilninami (napríklad quinoa), pečenými batátmi alebo topinamburmi.

Eva Pospíšilová, nezávislý konzultant ZINZINO
Všetky práva vyhradené 2021
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky