Morčacie na protizápalovom korení

Možno ste už o nej počuli. Protizápalová strava.
Tento obľúbený a celosvetovo uznávaný trend v stravovaní pomáha ľuďom, ktorí sa trápia s ochorením, ktoré sprevádza zápal ako napríklad diabetes 2. typu, alergie či autoimunitné ochorenia, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a podobne.
Pritom stravovať sa protizápalovo nie je žiadna veda. Ide v podstate o zopár princípov zdravej stravy: menej mäsa, viac rýb a bielkovín rastlinného pôvodu (ako strukoviny, orechy a semiačka), viac nerafinovaných obilnín, polovica taniera vždy sezónna zelenina alebo ovocie, samozrejme korenie na podporu trávenia a k tomu raz za čas fermentované potraviny (jogurt, kvasená kapusta a podobne). A samozrejme minimum spracovaných potravín.
Ak máte napríklad artritídu, zmena jedálnička vás síce možno nezbaví ochorenia mávnutím čarovného prútika – môže však znížiť počet vzplanutí, pomôcť zmierniť bolesti a znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných problémov. A to môže byť niekedy rozdiel medzi plnohodnotne stráveným dňom či týždňom, mesiacom a polihovaním na sedačke.
Tento recept inšpirovaný protizápalovou stravou je veľmi jednoduchý a zároveň chutný. Kombinácia korenín vám vyčarí príjemnú chuť na jazyku, úsmev na tvári aj skvelý pocit, že ste pre svoje zdravie opäť niečo spravili. Čo vy na to? Vyskúšate?
- 1 balenie morčacích pŕs (približne 1,2 kg)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej kurkumy
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého sušeného cesnaku
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ šálky roztopeného ghee
Postup prípravy
Morčacie prsia si dobre umyjeme a nakrájame na tenké plátky. V miske na ne nalejeme roztopené ghee a všetky koreniny. Dobre premiešame a necháme chvíľu postáť. Potom rezne rozložíme na dosku, aby sa naprekrývali a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Pred varením si rozohrejeme panvicu na mierny stupeň a každý rezník osmažíme z oboch strán do zlatista.
Podávame s protizápalovou prílohou, napríklad varenou ryžou, varenými pseudoobilninami (napríklad quinoa), pečenými batátmi alebo topinamburmi.