Protizápalová kurkumová polievka
Zloženie:
2 lyžice olivového oleja
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku mleté
1 veľká mrkva na plátky
2 stonky zeleru, nakrájané
1 ČL mletej kurkumy
1/2 ČL mletého zázvoru
1/2 lyžičky mletej rasce
1/4 ČL mletého čierneho korenia
6 pohárov slepačí vývar
2 poháre varené kura, strúhané
1 šálka nasekaný kel alebo špenát
1/2 šálky varenej quinoy alebo ryže (voliteľné)
1 citrón, šťavnatý
Soľ podľa chuti
Čerstvá petržlenová petržlen
Inštrukcie:
Suté zelenina:
Olivový olej zohrejte vo veľkom hrnci na strednom ohreve
Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a mletý cesnak, osmažte, kým cibuľa sklovitá
Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler, varíme ďalších 5 minút, kým nezačne mäknúť.
Pridajte korenie:
Zamiešajte mletú kurkumu, zázvor, rascu a čierne korenie.
Varte asi 1 minútu, kým korenie nezavonia.
Pridajte vývar a kuracie mäso:
Nalejte slepačí vývar a zmes priveďte do varu.
Znížte teplo a nechajte ho variť asi 10 minút.
Kombinujte prísady:
Do hrnca pridajte trhané uvarené kura a nasekaný kel alebo špenát.
Ak sa používa, pridajte uvarenú quinou alebo ryžu.
Ešte 5 až 10 minút, kým zelenina nezvädne a polievka sa zahrieva.
Dokončiť a servírovať:
Zamiešajte citrónovú šťavu a pridajte soľ podľa chuti.
Pred podávaním ozdobte čerstvou petržlenovou vňať.
Užite si:
Podávajte polievku horúcu a vychutnajte si jej výživné protizápalové výhody!