Veľkonočný prefíkaný koláč
Veľkonočný prefíkaný koláč s omega-3 + vitamínmi D, A, E - chuť je skvelá
Sám som bol prekvapený, ako dobre prefíkane sa dá upiecť, ak nahradíte maslo olejom z treščej pečene. Použil som olej so zvýšenou príchuťou vitamínu D3, citrón.
A to je prakticky všetko. Ale ešte jedna vychytávka. Aby bol prefíkaný koláč krásne ′′ upečený ", pred pečením ho "potrestáte" nie žĺtkom, ale datľovým sirupom. Sirup krásne zafarbí povrch a nemusíte ho ani posypať cukrom.
Výmena za olej spraví prefíkaný koláč vláčny a citrónová príchuť dokonale zlepší chuť.
100 g prefíkanosti má po upečení cca 1800 mg EPA+DHA a cca 27 mg vitamínu D.
Takže pozor!
Nemali by ste to jesť veľa, jeden plátok. Predsa len má dosť veľa cukru a to nie je veľmi zdravé... Ale ku káve je to celkom sladký dezert. Samozrejme môžete pridať hrozienka a mandle.
Ak hľadáte základný recept, máte ho TU:
Dobrú chuť
Prof.J.Ruprich
5 ml plnotučného mlieka
5 g cukru
18 g čerstvého droždia
300 g polohrubej múky
1/4 lyžičky soli
1/2 lyžice vanilkového cukru
1 bio citrón
55 g masla
3 vajcia
1 balenie kandizovanej kôry
5 g mandľových plátkov
30 g práškového cukru
POSTUP:
1. Pripravte kvások. Do odmerky dajte 30 ml mlieka, zohrejte na teplotu do
35 C , prelejte do misky, pridajte 5 g cukru a rozdrobte droždie. Vidličkou všetko svižne
premiešajte, až sa droždie rozpustí. Zmes dajte na 10-15 minút na teplé miesto, kde
nie je prievan, aby mohol kvások pekne vzísť.
2. Do veľkej misy preosejte múku, soľ, 60 g cukru a vanilkový cukor. Prisypte kôru
z umytého citróna.
3. Na vlažnú teplotu zahrejte 180 ml mlieka. Uprostred múčnej zmesi urobte prstom
jamku a do nej vlejte vlažné mlieko. Pridajte rozpustené maslo, 2 žĺtky a nakoniec
kvások. Cesto pomocou robotov alebo vareškou mieste 20 minút na pružné,
poddajné cesto, aby sa odlepovalo od strán misy. Ak máte pocit, že je cesto
moc lepivé, prisypte trochu múky. Takto pripravené cesto prikryte utierkou a dajte
odpočívať na teplé miesto 90 minút, až zdvojnásobí svoj objem.
4. Medzitým pripravte zmes na potretie. do misky dajte 1 žĺtok a metličkou
zmiešajte s 15 ml mlieka.
5. Do vykysnutého cesta opatrne vmiešajte kandizovanú kôru. Pripravené cesto
rozdeľte na 6 malých bochníčkov rovnakej veľkosti. Položte ich na plech na pečiaci
papier. Bochníčky nechajte ešte 20 minút odpočinúť, než ich vložíte do rúry.
6. Pred pečením ich pomažte žĺtkovou zmesou, posypte mandľovými plátkami
a nožom prerežte uprostred malý krížik. Vložte do rúry predhriatej na 170 C
a po 15 minútach znížte teplotu na 160 C, pečte zhruba 30 minút dozlatista.