Posledná pošta

27.02.2021

Antibiotiká sú mŕtve. Nech žijú postbiotiká!

Po investovaní veľa peňazí do výskumu a oveľa väčších peňazí do marketingu uviedol potravinársky priemysel na trh supermarketov stádo probiotických nápojov a jogurtov. Sľubujú veľa, v starostlivo právne nezáväznom jazyku, ale nedodávajú veľa, pretože tieto baktérie sa neuchytia (1). V deň, keď ich prestanete jesť, sú preč. Zažívajú odpor u oveľa väčšieho počtu baktérií, ktoré na rozdiel od laboratórne vypestovaných laktobacilov a bifidobaktérií vo vašom jogurte, obývajú vaše hrubé črevo od narodenia a sú perfektne prispôsobené na to, aby tam žili. Začiatočníci sa nemajú kde usadiť a nemajú palivo na ich fungovanie, takže opustia areál skutočne rýchlo.

Jedným z mála produktov, ktoré majú za sebou skutočné údaje, je Symprove, podľa mňa nechutný (pre mňa) nápoj na báze vody, ktorý obsahuje štyri probiotické druhy. Keď je liek vypitý na prázdny žalúdok, rýchlo prechádza a dodáva značné množstvo dobrých chrobáčikov do čriev, kde sú potrebné; ale aj Symprove vyžaduje neustále používanie.

Symprove bol pôvodne testovaný na umelom a zapáchajúcom M-SHIME modeli čreva, kde sa preukázalo, že dosahuje kolonizáciu, zvyšuje hladinu butyrátu, znižuje produkciu prozápalových chemokínov a zvyšuje hladinu protizápalových cytokínov (2). Podobné výsledky priniesla veľmi malá vzorka pacientov s ulceróznou kolitídou (UC) (3) a ďalšia práca in vitro preukázala inhibíciu mnohých patogénnych bakteriálnych druhov (4). Nasledovali ďalšie a väčšie klinické štúdie, v ktorých Symprove priniesol štatisticky významné zlepšenie skóre symptómov u pacientov so syndrómom dráždivého čreva (IBS) (5), divertikulárnym ochorením (6) a ulceróznou kolitídou, ale nie s Crohnovou chorobou (7).

Videl som prácu Symprove v niektorých zložitých prípadoch, ale je to ťažká práca, piť každé ráno 70 ml látky.

Ďalej prišli prebiotiká. Na rozdiel od probiotík majú tieto potravinové extrakty dlhú trvanlivosť. Nevyžadujú chladenie, majú neutrálnu alebo mierne sladkastú chuť a dajú sa vložiť do všetkých druhov potravín, od sušienok cez kadejaké iné "blbosti" a od piva po boršč. A pretože poskytujú palivo pre probiotické druhy, ktoré sú už prispôsobené na život vo vašom jedinečnom vnútornom prostredí, skutočne zaberú. Ak použijete správnu zmes prebiotických vlákien a prijmete ich dostatok, môžete posunúť celý mikrobióm hrubého čreva z gramnegatívnej dominancie na grampozitívnu dominanciu (8). To poskytuje miestne zdravotné výhody od zvýšenej pravidelnosti po zmiernenie IBS a IBD (8); systémové výhody, ktoré zahŕňajú výrazne znížené riziko rakoviny a vaskulárnych chorôb; a 30% alebo viac zníženie rizika predčasnej smrti (9).

Je preto logické pridávať do svojej dennej stravy 5 až 10 gramov zmiešaných prebiotických vlákien.

Keď to urobíte, iba vymeníte vlákna, ktoré potravinársky priemysel odstránil z ich toxických, ultra spracovaných výrobkov. Jednou kontraindikáciou tohto druhu intervencie je SIBO. Pacienti trpiaci na SIBO veľmi dobre vedia, že sa týmto zlúčeninám majú vyhnúť, pretože probiotický rast v tenkom čreve môže byť veľmi nepríjemný. Pred užitím prebiotika by mali vždy používať antiadhezíny na dekolonizáciu tenkého čreva.

Po tretie boli synbiotiká. Tento mätúci výraz, ktorý sa vracia k takým zázrakom prírodného sveta, ako sú vzťahy medzi ľuďmi a psami a čoraz menší počet medziľudských vzťahov, vymyslel priemysel doplnkov na trh pre kombináciu probiotík a prebiotík. Nepracujú; nemôžete natlačiť dostatočné množstvo prebiotickej vlákniny do kapsuly jedna alebo dve denne, aby ste zmenili mikrobióm. Kombinatorický prístup však môže byť efektívny, ak sa podáva vo forme potravy.

Pred mnohými rokmi som mal tradičnú vianočnú prednášku v Royal Society of Medicine v Londýne pre pozvané publikum vedecky zameraných absolventov škôl. Predmetom boli funkčné potraviny a na začiatku prednášky som každému z nich doprial probiotický nápoj a cereálnu tyčinku obsahujúcu 14 gramov prebiotickej vlákniny. Keď sa večer niesol v znamení relatívnej triezvosti, nenápadne sa posunul na scénu táboráka v Blazing Saddles (10). Bol to výbušný večer, ktorý povzbudil mnohých z tých, ktorí ašpirovali na mladých vedcov, aby sa stali radšej právnikmi, finančnými poradcami a inštalatérmi.

Tradičnejším príkladom symbiotiky sú fermentované potraviny, ktoré sú už dlho spájané s dobrým zdravím.

Kefír, kombucha, kyslá kapusta, tempeh, miso a kimči mi všetko chutia. Natto ťažko ide, ale údajne, ak sa na to v detstve aklimatizuje, ako dospelý to znesieš. Kváskový chlieb je ďalšia fermentovaná potravina, ktorá sa na Západe konzumuje vo väčšej miere. Hotový výrobok, ktorý sa pečie, neobsahuje žiadne životaschopné probiotické baktérie, ale rovnako ako všetky fermentované potraviny obsahuje postbiotiká (pozri nižšie). Niektoré z týchto potravín (kefír, natto a kyslá kapusta) boli vedecky preskúmané, sú však úplne neštandardizované a dostupné obmedzené údaje zatiaľ nie sú presvedčivé.

Psychobiotiká, pojem, ktorý pôvodne vytvorili Ted Dynan a John Cryan z University of Cork, označujú črevné baktérie, ktoré majú pozitívny vplyv na funkciu mozgu. Medzi ne patrí zlepšená nálada a správanie a možná ochrana pred neurodegeneratívnym ochorením. Dynan a Cryan sú vysoko uznávaní vedci s rozsiahlym zoznamom publikácií v tejto oblasti (tj. 11-14) a ich priekopnícku prácu som uviedol v predchádzajúcich blogových príspevkoch. Ich príspevky poskytujú dobrý úvod do prístupu novej generácie, konkrétne postbiotík, a môžu to byť najúčinnejšie terapeutické nástroje zo všetkých.

Pojem postbiotikum sa týka metabolitov produkovaných probiotickými druhmi, u ktorých existuje podozrenie alebo preukázané zdravotné výhody. Tento pojem môže byť pre niektorých nový, ale odkazy vo vedeckej literatúre siahajú až do roku 1986 (15). Zoznam sa pohybuje od jednoduchých mastných kyselín, ako je kyselina maslová, propiónová a octová, a zložitejších molekúl, ako je napríklad kyselina lipoteichoová, po imunogénne polysacharidy, rad antimikrobiálnych peptidov (AMPS) a proteíny, ako sú proteíny povrchovej vrstvy a vylučované proteíny, ktoré majú pozitívne účinky na funkciu črevnej bariéry (16). Niektoré z nich, napríklad proteíny, pôsobia primárne lokálne. Mnohé z nich sú však malé molekuly, ktoré sa vstrebávajú z čreva a vstupujú do krvi a môžu ovplyvňovať tkanivá a orgány kdekoľvek v tele. Tvoria polovicu dialógu, kde sa stretávame my a náš mikrobióm, pričom druhú polovicu poskytujú naše vlastné črevné sekréty.

Farmaceutický priemysel horúčkovito vyvíja polosyntetické verzie niektorých z týchto zlúčenín, ale ja by som sa im vyhýbal. Majstrovanie s prírodou sa málokedy oplatí voči 600 miliónoch rokov mnohobunkovej evolúcie, a zvyčajne prichádza s vedľajšími účinkami. Najjednoduchšie a najbezpečnejšie môžete zvýšiť tvorbu týchto postbiotík konzumáciou väčšieho množstva prebiotík. Ale počujem, že sa pýtate, čo z toho mám?

Všetky tisíce mikrobiotických mikróbov sa oddávajú biologickej vojne, každá bojuje proti iným druhom a vytvára spojenectvá, aby zabránila invázii tretích strán. Popremýšľajte "Hra o tróny"; a potom to vezmite do úvahy, nezabúdajte, že trónmi môžu byť aj toalety. Niektoré z týchto druhov sú s nami v širšom spojenectve, iné nie až tak veľmi a ich úlohy nie sú pevne dané. Môžu sa posunúť z priateľa na neutrálneho alebo na nepriateľa a späť, v závislosti od radu vnútorných (tj. psychologických, genetických, lokalizačných) a vonkajších (stravovacích) premenných.

Symbionty, ako sú laktobacily a bifidobaktérie, produkujú neuveriteľne širokú škálu antibakteriálnych (17, 18) a plesňových (19) zlúčenín. Niektoré z nich sa už používajú ako konzervačné látky v potravinách (20), iné sa vyvíjajú ako nové triedy antiinfektív (17, 18). Grampozitívne symbionty žijú v lúmenoch a vonkajších slizničných vrstvách hrubého čreva, čo nám vyhovuje. Ich postbiotické zbrane udržujú gramnegatívne baktérie na uzde a symbiontom poskytujú lebensraum. Výhodou pre nás je, že gramnegatívne baktérie, ktoré by inak konzumovali mucín, rozkladali slizničné vrstvy, prichádzali do priameho kontaktu s kolonocytmi a spôsobovali intenzívne zápaly, sú držané v bezpečnej vzdialenosti. Symbionty sú naši Mamlukovia, ale nemajú voľnú ruku. Naše bunky hrubého čreva produkujú vlastné antimikrobiálne proteíny, ktoré sú regulované prítomnosťou symbiontov a udržiavajú ich v priateľskej kontrole (21). Hra o tróny, že by?

Ostatné postbiotické zlúčeniny produkované našimi probiotickými druhmi samy o sebe nezabíjajú gramnegatívne baktérie, ale chránia nás pred nimi inými spôsobmi. Niektoré z nich nám napríklad pomáhajú blokovaním prozápalových účinkov lipopolysacharidov v gramnegatívnych bunkových stenách (22, 23) a v TNF-alfa (24). Výhoda pre symbionty je v tomto prípade jemnejšia a môže byť spôsobená skutočnosťou, že tlmenie zápalu pre nich vytvára lepšiu ekologickú medzeru (23). Iné opäť bránia vzniku nebezpečných patogénov, ako je P aeruginosa, vo vytváraní biofilmu (25 - 27), čo je dôležitý krok pri znižovaní virulencie.

Postbiotiká Symbiontu majú rad súvisiacich účinkov na samotnú črevnú stenu, ktoré sú všeobecne protizápalové a zvyšujú bariéru (16, 24) a môžu hrať úlohu pri ochrane pred IBD (23) a potravinovou alergiou (28). IBD a potravinová alergia sú čoraz bežnejšie od roku 1950, pretože spotreba prebiotík poklesla ... a samozrejme ďalším problémom, ktorý sa výrazne zvýšil, je rakovina hrubého čreva.

Rôzne postbiotiká majú silné protirakovinové účinky vrátane radu mechanizmov usmrcovania rakovinových buniek, ktoré sú zjavne relevantné v čreve (29, 30) a takmer určite v susedných tkanivách, ako sú pečeň (24, 29, 32), obličky ( 32-34) a ďalšie brušné orgány (35). Tieto postbiotiká sú vysoko selektívne a na rozdiel od liekov proti rakovine ponechávajú bežné pochody nedotknuté (29). Symbionti to samozrejme nerobia pre náš prospech. Z ich pohľadu je prevencia rozvoja a úmrtia na rakovinu hostiteľom, jednoduchý vlastný záujem.

Vo svete parazitov existujú paralely. Paraziti s dlhou históriou v konkrétnom hostiteľovi majú tendenciu byť pomerne benígni a môžu hostiteľovi skutočne poskytnúť určité výhody (36, 37), pretože ich evolúcia "naučila", že to zvyšuje ich vlastný úspech. Noví paraziti sú zvyčajne oveľa ničivejší. Symbionty sú pravdepodobne symbionty, pretože napadli našich predkov eukaryotov skôr v evolučnej histórii, zatiaľ čo patogény sú subjekty prichádzajúce neskoro, ktoré ešte neboli civilizované.

Postbiotiká majú účinky aj na mnoho ďalších tkanív. Mikrobióm je už dlho spájaný s telesnou hmotnosťou a súvisiacimi metabolickými problémami (38 - 41) a začína sa objavovať mechanizmus, ktorý stojí za týmto zaujímavým spojením. Postbiotická zlúčenina acetát znižuje mitochondriálnu účinnosť v tukovom tkanive, mení biely tuk na hnedý tuk a tým pomáha pri regulácii hmotnosti (42-43). Ostatné výskumné tímy preukázali, že postbiotická zlúčenina muramyldipeptid zlepšuje citlivosť na inzulín (44), čo je doplnkový a skutočne prospešný spôsob účinku, ktorý by v kombinácii s hnedým tukom a inými postbiotickými účinkami (40) stačil na záchranu mnohých metabolických syndrómov a Prípady T2D.

Postbiotiká sa tiež skúmajú ako možné prvky v súvislosti medzi dysbiózou na jednej strane a autizmom (45, 47) a detskými infekciami (46, 47) na strane druhej. Seppo Salminen z univerzity v Turku, kapacita v týchto oblastiach, sa domnieva, že tieto prípady ešte nie sú dokázané (47, 48) a že pojem postbiotikum je ešte potrebné spresniť pre regulačné a komerčné použitie (48). Napriek tomu sa podieľa na skúmaní možného použitia postbiotík v počiatočnej dojčenskej výžive (49). Iní sa zaoberajú tým, ako sú začlenené do funkčných potravín pre dospelých (50), povzbudené vedomím, že špecifické postbiotiká zvyšujú reguláciu oxytocínu (51), pluripotentného hormónu, ktorý nielen podporuje lásku a lepšiu socializáciu, ale tiež zlepšuje hojenie rán.

Je smutné, že probiotiká, prebiotiká, synbiotiká, psychobiotiká a postbiotiká sa v krátkom čase nedostanú do potravinového priestoru, pretože výrobcovia potravín, aj keby mali tieto zlúčeniny integrovať do svojich výrobkov, by o nich nemali dovolené hovoriť. Regulačné agentúry, ako napríklad EFSA, neuznávajú, že probiotiká majú nejaké zdravotné výhody, a preto zakázali tvrdenie, že ich potravina obsahuje. Funkcionári EFSA, chlapci, ktorých vyslali potravinoví úradníci, s nechuťou pripúšťajú, že prebiotická vláknina inulín "zvyšuje frekvenciu stolice", ale ich nákladná povaha blokuje akýkoľvek ďalší pohyb. Ignorujú dôkazy a treba sa naozaj opäť pýtať, koho záujmy zastupujú. Zjavne to nie je verejnosť.

Postskript

Tento príspevok píšem v Istanbule, v meste, ktoré milujem a pri mnohých príležitostiach som si ho užil. Kvôli idiotstvu politikov som dnes ráno musel absolvovať test Covid, aby som zajtra odletel do svojho ďalšieho cieľa. Laboratórium bolo čisté a efektívne, test trval 5 minút a stál 250 tureckých lír, iba v hotovosti. Klinika nie je ďaleko od strohej mešity Tesvikiye a keď som sa prechádzal späť cez Taksim a Beyoglu, vnímal som neistú rovnováhu poriadku a chaosu, ktorý je podpisom tohto veľkého mesta. Ľudia sú tu zaneprázdnení, sú podnikaví, sú výrobcami a staviteľmi, obchodníkmi a remeselníkmi. Hučanie a bzučanie miestnej činnosti nebolo rozdrvené mŕtvou rukou kapitalizmu a oligopolu kumpánstva, ako to bolo v USA a západnej Európe. Neoliberálna byrokracia ešte nekľakla na krk polloi; nech si o Erdoganovi a jeho bande myslíte čokoľvek, ľudí nezničili. Naďalej sa angažujú spôsobom, aký už nie je viditeľný v Severnej Amerike, kde najnovší prieskum CDC zistil, že iba za posledný mesiac štvrtina až tretina mladých ľudí vo veku od 18 do 24 rokov uvažovala o samovražde (52).

Turecko zostáva zdola nahor, a preto je energickou kultúrou, čo sa ukazuje aj na ich používaní slov. Vždy ma bavila vnútorná dvojznačnosť jazyka, ale je ľahké na to zabudnúť, keď som obklopený materinským jazykom. Keď cestujeme, je to trochu očividnejšie. Keď som odchádzal z kliniky, prišlo ku mne pekné dievča, ktorého tričko malo nápis "Every day is a Piano" a s riadkom textu menším písmom som dúfal, že poskytne vysvetlenie. Nakoniec sa to odhalilo "Každý deň", takže som nebol o nič múdrejší. Rozmýšľal som nad tým blok alebo dva, či dizajnér myslel po taliansky. Myšlienka každého dňa ako klavíra v nepravdepodobne vysokej budove a výstupu schodov do prípadného podkrovia (alebo pivnice) posmrtného života dávala dostatočný zmysel na to, aby vlkov na chvíľu udržali na uzde.

Potom však nastal čas na jedlo. V ponuke bol Avci burger, hádanka zabalená do tajomstva vo vnútri záhady. "Pokiaľ by ste chceli jesť toľko mäsa, koľko by ste čakali," navrhlo menu, "tento hamburger je lovecký hamburger". Koľko mäsa však čakáte? Naozaj by ste chceli toľko jesť? A aký druh poľovníka? Toľko otázok ... Všetky som prehnal a objednal som si gozleme, nakladané srdce z artičokov a plné mudamy. Výsledný postbiotický prírastok ma potešil že som na Bospore, a prerušovaným spôsobom mi pripomínal poľských okrídlených husárov, ktorých útok pred bránami Viedne zmenil smerovanie svetových dejín.


REFERENCES

  1. Zmora N, Zilberman-Schapira G, Suez J, Mor U, Dori-Bachash M, Bashiardes S, Kotler E, Zur M, Regev-Lehavi D, Brik RB, Federici S, Cohen Y, Linevsky R, Rothschild D, Moor AE, Ben-Moshe S, Harmelin A, Itzkovitz S, Maharshak N, Shibolet O, Shapiro H, Pevsner-Fischer M, Sharon I, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Personalized Gut Mucosal Colonization Resistance to Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features.Cell. 2018 Sep 6;174(6):1388-1405.e21.
  2. Moens F, Van den Abbeele P, Basit AW, Dodoo C, Chatterjee R, Smith B, Gaisford S. A four-strain probiotic exerts positive immunomodulatory effects by enhancing colonic butyrate production in vitro.Int J Pharm. 2019 Jan 30;555:1-10.
  3. Ghyselinck J, Verstrepen L, Moens F, Van den Abbeele P, Said J, Smith B, Bjarnason I, Basit AW, Gaisford S. A 4-strain probiotic supplement influences gut microbiota composition and gut wall function in patients with ulcerative colitis. Int J Pharm. 2020 Jul 15;587:119648.
  4. Dodoo CC, Stapleton P, Basit AW, Gaisford S. Use of a water-based probiotic to treat common gut pathogens.Int J Pharm. 2019 Feb 10;556:136-141.
  5. Sisson G, Ayis S, Sherwood RA, Bjarnason I. Randomised clinical trial: A liquid multi-strain probiotic vs. placebo in the irritable bowel syndrome-a 12 week double-blind study.Aliment Pharmacol Ther. 2014 Jul;40(1):51-62.
  6. Kvasnovsky CL, Bjarnason I, Donaldson AN, Sherwood RA, Papagrigoriadis S. A randomized double-blind placebo-controlled trial of a multi-strain probiotic in treatment of symptomatic uncomplicated diverticular disease.Inflammopharmacol 25, 499-509 (2017).
  7. Bjarnason I, Sission G, Hayee B. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of a multi-strain probiotic in patients with asymptomatic ulcerative colitis and Crohn's disease.Inflammopharmacology. 2019 Jun;27(3):465-473.
  8. Personal experience with ZinoBiotic
  9. Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses.Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):434-445.
  10. https://www.youtube.com/watch?v=VPIP9KXdmO0
  11. Dinan TG, Stanton C, Cryan JF. Psychobiotics: a novel class of psychotropic.Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.
  12. Bambury A, Sandhu K, Cryan JF, Dinan TG. Finding the needle in the haystack: systematic identification of psychobiotics.Br J Pharmacol. 2018 Dec;175(24):4430-4438.
  13. Sarkar A, Lehto SM, Harty S, Dinan TG, Cryan JF, Burnet PWJ. Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria-Gut-Brain Signals.Trends Neurosci. 2016 Nov;39(11):763-781.
  14. Butler MI, Sandhu K, Cryan JF, Dinan TG. From isoniazid to psychobiotics: the gut microbiome as a new antidepressant target.Br J Hosp Med (Lond). 2019 Mar 2;80(3):139-145.
  15. Wegh CAM, Geerlings SY, Knol J, Roeselers G, Belzer C. Postbiotics and Their Potential Applications in Early Life and Beyond. Int J Mol Sci 2019 Oct; 20(19);4673
  16. Cicenia A, Scirocco A, Carabotti M, Pallotta L, Marignani M, Severi C. Postbiotic activities of lactobacilli-derived factors.J Clin Gastroenterol. 2014 Nov-Dec;48 Suppl 1:S18-22. Review.
  17. Liu J, Liu Y, Lv H, Liu Q, Li M. Research progress in human symbiotic bacteria and their antibacterial molecules.Sheng WuGong Cheng Xue Bao2018 Aug 25;34(8):1316-1325 (Chinese)
  18. Puccetti M, Xiroudaki S, Ricci M, Giovagnoli S. Postbiotic-Enabled Targeting of the Host-Microbiota-Pathogen Interface: Hints of Antibiotic Decline?Pharmaceutics. 2020 Jul 4;12(7):624.
  19. Rossoni RD, de Barros PP, Mendonça IDC, Medina RP, Silva DHS, Fuchs BB, Junqueira JC, Mylonakis E. The Postbiotic Activity of Lactobacillus paracasei 28.4 Against Candida auris.Front Cell Infect Microbiol. 2020 Aug 4;10:397.
  20. Hansen JN. Nisin as a model food preservative. Crit Rev Food Sci Nutr.1994;34(1):69-93.
  21. Mergaert P. Role of antimicrobial peptides in controlling symbiotic bacterial populations.Nat Prod Rep. 2018 Apr 25;35(4):336-356. Review
  22. Cicenia A, Santangelo F, Gambardella L, Pallotta L, Iebba V, Scirocco A, Marignani M, Tellan G, Carabotti M, Corazziari ES, Schippa S, Severi C. Protective Role of Postbiotic Mediators Secreted by Lactobacillus rhamnosus GG Versus Lipopolysaccharide-induced Damage in Human Colonic Smooth Muscle Cells.J Clin Gastroenterol. 2016 Nov/Dec;50 Suppl 2, Proceedings from the 8th Probiotics, Prebiotics & New Foods for Microbiota and Human Health meeting held in Rome, Italy on September 13-15, 2015:S140-S144.
  23. Levy M, Thaiss CA, Zeevi D, Dohnalová L, Zilberman-Schapira G, Mahdi JA, David E, Savidor A, Korem T, Herzig Y, Pevsner-Fischer M, Shapiro H, Christ A, Harmelin A, Halpern Z, Latz E, Flavell RA, Amit I, Segal E, Elinav E. Microbiota-Modulated Metabolites Shape the Intestinal Microenvironment by Regulating NLRP6 Inflammasome Signaling.Cell. 2015 Dec 3;163(6):1428-43.
  24. Gao J, Li Y, Wan Y, Hu T, Liu L, Yang S, Gong Z, Zeng Q, Wei Y, Yang W, Zeng Z, He X, Huang SH, Cao H. A Novel Postbiotic From Lactobacillus rhamnosus GG With a Beneficial Effect on Intestinal Barrier Function.Front Microbiol. 2019 Mar 14;10:477.
  25. Sharma V, Harjai K, Shukla G. Effect of bacteriocin and exopolysaccharides isolated from probiotic on P. aeruginosa PAO1 biofilm.Folia Microbiol (Praha). 2018 Mar;63(2):181-190
  26. Ray Mohapatra A, Jeevaratnam K.J Inhibiting bacterial colonization on catheters: Antibacterial and antibiofilm activities of bacteriocins from Lactobacillus plantarum SJ33.Glob Antimicrob Resist. 2019 Dec;19:85-92
  27. Shokri D, Khorasgani MR, Mohkam M, Fatemi SM, Ghasemi Y, Taheri-Kafrani A. The Inhibition Effect of Lactobacilli Against Growth and Biofilm Formation of Pseudomonas aeruginosa.Probiotics Antimicrob Proteins. 2018 Mar;10(1):34-42.
  28. Berni Canani R, Paparo L, Nocerino R, Di Scala C, Della Gatta G, Maddalena Y, Buono A, Bruno C, Voto L, Ercolini D. Gut Microbiome as Target for Innovative Strategies Against Food Allergy.Front Immunol. 2019 Feb 15;10:191.
  29. Chuah LO, Foo HL, Loh TC, Mohammed Alitheen NB, Yeap SK, Abdul Mutalib NE, Abdul Rahim R, Yusoff K. Postbiotic metabolites produced by Lactobacillus plantarum strains exert selective cytotoxicity effects on cancer cells. BMC Complement Altern Med. 2019 Jun 3;19(1):114.
  30. Maguire M, Maguire G. Gut dysbiosis, leaky gut, and intestinal epithelial proliferation in neurological disorders: towards the development of a new therapeutic using amino acids, prebiotics, probiotics, and postbiotics.Rev Neurosci. 2019 Jan 28;30(2):179-201. Review
  31. Fong W, Li Q, Yu J. Gut microbiota modulation: a novel strategy for prevention and treatment of colorectal cancer.Oncogene. 2020 Jun;39(26):4925-4943. Review
  32. Albillos A, de Gottardi A, Rescigno M.J The gut-liver axis in liver disease: Pathophysiological basis for therapy.Hepatol. 2020 Mar;72(3):558-577. Review.
  33. Cosola C, Rocchetti MT, Cupisti A, Gesualdo L. Microbiota metabolites: Pivotal players of cardiovascular damage in chronic kidney disease.Pharmacol Res. 2018 Apr;130:132-142.
  34. Andrade-Oliveira V, Foresto-Neto O, Watanabe IKM, Zatz R, Câmara NOS. Inflammation in Renal Diseases: New and Old Players.Front Pharmacol. 2019 Oct 8;10:1192.
  35. Noce A, Marrone G, Di Daniele F, Ottaviani E, Wilson Jones G, Bernini R, Romani A, Rovella V. Impact of Gut Microbiota Composition on Onset and Progression of Chronic Non-Communicable Diseases.Nutrients. 2019 May 14;11(5):1073.
  36. Blackwell AD, Tamayo MA, Beheim B, Trumble BC, Stieglitz J, Hoo PL. Helminth infection, fecundity, and age of first pregnancy in women. Science 20 Nov 2015:
    350:(6263), 970-972.
  37. Phares K. An unusual host-parasite relationship: the growth hormone-like factor from plerocercoids of spirometrid tapeworms. Int J Parasitol. 1996 Jun;26(6):575-88.
  38. Brial F, Le Lay A, Dumas ME, Gauguier D. Implication of gut microbiota metabolites in cardiovascular and metabolic diseases.Cell Mol Life Sci. 2018 Nov;75(21):3977-3990. Review.
  39. Thaiss CA, Itav S, Rothschild D, Meijer MT, Levy M, Moresi C, Dohnalová L, Braverman S, Rozin S, Malitsky S, Dori-Bachash M, Kuperman Y, Biton I, Gertler A, Harmelin A, Shapiro H, Halpern Z, Aharoni A, Segal E, Elinav E. Persistent microbiome alterations modulate the rate of post-dieting weight regain.Nature. 2016 Dec 22;540(7634):544-551.
  40. Cuevas-Sierra A, Ramos-Lopez O, Riezu-Boj JI, Milagro FI, Martinez JA. Diet, Gut Microbiota, and Obesity: Links with Host Genetics and Epigenetics and Potential Applications.Adv Nutr. 2019 Jan 1;10(suppl_1):S17-S30.
  41. Avolio E, Gualtieri P, Romano L, Pecorella C, Ferraro S, Palma G, Di Renzo L, De Lorenzo A. Obesity and Body Composition in Man and Woman: Associated Diseases and the New Role of Gut Microbiota.Curr Med Chem. 2020;27(2):216-229. Review.
  42. García-Carrizo F, Cannon B, Nedergaard J, Picó C, Dols A, Rodríguez AM, Palou A. Regulation of thermogenic capacity in brown and white adipocytes by the prebiotic high-esterified pectin and its postbiotic acetate.Int J Obes (Lond). 2020 Mar;44(3):715-726.
  43. Reynés B, Palou M, Rodríguez AM, Palou A. Regulation of Adaptive Thermogenesis and Browning by Prebiotics and Postbiotics.Front Physiol. 2019 Jan 10;9:1908.
  44. Cavallari JF, Fullerton MD, Duggan BM, Foley KP, Denou E, Smith BK, Desjardins EM, Henriksbo BD, Kim KJ, Tuinema BR, Stearns JC, Prescott D, Rosenstiel P, Coombes BK, Steinberg GR, Schertzer JD. Muramyl Dipeptide-Based Postbiotics Mitigate Obesity-Induced Insulin Resistance via IRF4.Cell Metab. 2017 May 2;25(5):1063-1074.e3.
  45. Rosenfeld CS. Microbiome Disturbances and Autism Spectrum Disorders.Drug Metab Dispos. 2015 Oct;43(10):1557-71. Review.
  46. Malagón-Rojas JN, Mantziari A, Salminen S, Szajewska H. Postbiotics for Preventing and Treating Common Infectious Diseases in Children: A Systematic Review.Nutrients. 2020 Jan 31;12(2):389.
  47. Wegh CAM, Geerlings SY, Knol J, Roeselers G, Belzer C. Postbiotics and Their Potential Applications in Early Life Nutrition and Beyond. Int J Mol Sci. 2019 Sep 20;20(19):4673. Free PMC article. Review.
  48. Collado MC, Vinderola G, Salminen S. Postbiotics: facts and open questions. A position paper on the need for a consensus definition.Benef Microbes. 2019 Oct 14;10(7):711-719.
  49. Salminen S, Stahl B, Vinderola G, Szajewska H. Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives.Nutrients. 2020 Jun 30;12(7):1952.
  50. Homayouni Rad A, Aghebati Maleki L, Samadi Kafil H, Fathi Zavoshti H, Abbasi A. Postbiotics as novel health-promoting ingredients in functional foods.Health Promot Perspect. 2020 Jan 28;10(1):3-4.
  51. Varian BJ, Poutahidis T, DiBenedictis BT, Levkovich T, Ibrahim Y, Didyk E, Shikhman L, Cheung HK, Hardas A, Ricciardi CE, Kolandaivelu K, Veenema AH, Alm EJ, Erdman SE. Microbial lysate upregulates host oxytocin.Brain Behav Immun. 2017 Mar;61:36-49. doi: 10.1016/j.bbi.2016.11.002.
  52. Czeisler MÉ , Lane RI, Petrosky E, Wiley JF, Christensen A, Njai R, Weaver MD, Facer-Child ER, Barger LK, Czeisler CA, Howard ME, Rajaratnam SMW. Mental Health, Substance Use, and Suicidal Ideation During the COVID-19 Pandemic - United States, June 24-30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1049-1057.

 


https://drpaulclayton.eu/blog/the-last-post/<br>


 

Eva Pospíšilová, nezávislý konzultant ZINZINO
Všetky práva vyhradené 2021
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky