Mozgová príhoda

19.04.2021

Omega-3 DHA môže znížiť stupeň závažnosti mozgovej mŕtvice


Užívanie omega-3 DHA (kyselina dokozahexaénová) môže znížiť rozsah poškodenia mozgu nasledujúceho po mozgovej príhode až o 25 %.

Vedci z univerzity Laval v Kanade uvádzajú, že kŕmením hlodavcov krmivom bohatým na omega-3 počas troch mesiacov sa preukázane znížil stupeň závažnosti pri mozgovej mŕtvici. Táto štúdia sa radí k ďalším, ktoré podporujú potenciálny zdravotný prínos omega-3 mastných kyselín pre kardiovaskulárny systém a mozog.

Zdravotné výhody rybieho tuku a omega-3 mastných kyselín v ňom obsiahnutých boli zdokumentované veľmi dobre. Polynenasýtené mastné kyseliny sa spájajú so zlepšením hodnôt triglyceridov v krvi, so znížením vzniku trombóz, s krvným tlakom a taktiež so zlepšením srdcovo-cievnych funkcií.

Nová štúdia naznačuje, že DHA môže znížiť počty molekúl, ktoré stimulujú zápalové procesy, a na druhej strane podporuje produkciu väčšieho množstva molekúl, ktoré zabraňujú aktivácii bunkového zániku.

Detaily štúdie

Myši, ktoré mali genetickú predispozíciu mozgovej mŕtvice, rozdelili do 3 skupín. Prvej - kontrolnej skupine podávali normálne krmivo, druhej krmivo s nízkym obsahom DHA a tretej krmivo s vysokým podielom DHA (0,7 g DHA na kilogram hmotnosti myši). Nasledujúce tri mesiace bolo v tretej skupine pozorované zníženie hodnôt prozápalových zložiek a aj priaznivá zmena v pomere omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín v mozgu.

Keby sme prepočítali dávku 0,7 g DHA/kg hmotnosti myši, dostali by sme sa u 60 kg vážiaceho človeka na dennú dávku 42 g DHA (to je obrovské množstvo). Prof. Calon, jeden z autorov štúdie, však dodáva, že existujú značné rozdiely medzi metabolizmom hlodavcov a ľudí a že porovnávanie vhodného dávkovania je teda veľmi zložité. Napr. 25 g vážiaca myš príjme za deň až 3 g potravy - jej príjem potravy (v súvislosti s telesnou hmotnosťou) je teda oveľa väčší v porovnaní s množstvom potravy, ktoré za deň príjme človek. Po prepočte by teda zodpovedajúca dávka DHA pre človeka činila množstvo 2,5 - 3 g za deň.

Zdroj: Stroke"Accumulattion of Dietary Docosahexaenoic Acid in the Brain Attenuates Acute Immune Response and Development of Postischemic Neuronal Damage"

Autori: Lalancette-Hebert et al.,

Publikované: 06.06.2012 

Eva Pospíšilová, nezávislý konzultant ZINZINO
Všetky práva vyhradené 2021
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky