Omega3 a infarkt
Cirkulujúca Omega-3 MK zlepšila prognózu pri akútnom infarkte myokardu.
V ČR podľa NZIS (2017) registrujú celkom asi 12 tisíc infarktov ročne, zomrie asi 2700 osôb.
Nová publikácia (J Am Coll Cardiol; 2020; 76: 2089-97) potvrdzuje protektívny vplyv omega -3 u infarktu myokardu. Kyselina omega-3 eikosapentaenová (EPA) má mnoho kardiologických vlastností. Podiel EPA v fosfatidylcholínu v sére odráža príjem EPA v strave počas predchádzajúcich týždňov. Cirkulujúcej EPA v segmente ST elevačního infarktu myokardu (STEMI; pozn. Charakteristika EKG) súvisí s menšou veľkosťou infarktu a zachovanou dlhodobú komorovú funkcií.
Čo bolo skúmané
Autori skúmali, či hladiny EPA v sére a prívod omega-3 potravinami ( "morské potraviny)" bola spojená s nižším výskytom závažných nežiaducich kardiovaskulárnych príhod (MACE), s mortalitou zo všetkých ďalších príčin, kardiovaskulárnej (CV) príčiny pri 3-ročnú sledovaní.
Takisto preskúmali asociáciu alfa-linolénovej kyselina (ALA, zástupca pre príjem rastlinných omega-3) s úmrtnosťou zo všetkých príčin a kardiovaskulárnych príhod.
Sledovali 944 po sebe idúcich pacientov so STEMI (priemerný vek 61 rokov, 209 žien) podstúpili primárny perkutánnu koronárnu intervenciu. Mastné kyseliny v sére stanovili plynovou chromatografiou. Behom sledovania malo 211 pacientov závažné nežiaduce kardiovaskulárne príhody. 108 osôb zomrelo a 130 bolo opäť prijaté kvôli kardiovaskulárnym príčinám. Coxov proporcionálny model rizík upravený pre známe klinické prediktory ukázal, že séra-fosfatidilcholinu EPA v čase STEMI bola nepriamo spojená s opätovným prijatím výskytom závažných nežiaducich kardiovaskulárnych príhod a ďalších kardiovaskulárnych príčin.
(Pomer rizika [HR]: 0,76; 95% CI [CI]: 0,62 až 0,94 a HR: 0,74, 95% CI: 0,58 až 0,95, v uvedenom poradí, pre zvýšenie o 1 štandardnú odchýlku [SD]). Sérová ALA bol nepriamo úmerná úmrtnosti zo všetkých príčin (HR: 0,65, 95% CI: 0,44 až 0,96, pre zvýšenie o 1 SD) .
Pozitívny záver pre život. Zvýšené hladiny EPA a ALA v sére v čase STEMI boli spojené s nižším rizikom klinicky nežiaducich účinkov. Konzumácia potravín bohatých na EPA, DHA a ALA mastné kyseliny zlepšujú prognózu tzv. ST elevačného (pozri EKG) infarktu myokardu. Cirkulujúcej EPA v segmente ST elevačného infarktu myokardu súvisí s menšou veľkosťou infarktu a zachovanou dlhodobú komorovú funkcí.
prof. J.Ruprich