Omega3 a znížená úmrtnosť na Covid

23.05.2021

Jeden z cieľov štúdie sa zameral na prevenciu chronických zápalov. Omega-3 mastné kyseliny (MK) sú dôležité, najmä EPA a DHA, ale aj DPA. Pri patogenéze COVID-19 môžu zohrávať dôležitú úlohu. 

Závažné komplikácie tejto diagnózy môžu byť pozorované až v 30 % prípadov stredne ťažkých a ťažko chorých. Štúdia reaguje na kampaň MZ ČR zameranú na zlepšenie životného štýlu. Vieme, že strava väčšiny českých obyvateľov má nedostatok týchto protizápalových živín.

Čo všetko zahŕňa štúdium

V spolupráci so SZU a FN Brno sme vyzbierali a analyzovali 217 ′′ pozitívnych prípadov ", na základe informácií ′′ COVID +", od februára do začiatku mája 2021. Po odstránení ′′ konfounders ′′ bola kohorta 160 osôb štatisticky analyzované. Pracovali sme s koncentráciou 20 rôznych mastných kyselín. Toto zvyčajne predstavuje časové obdobie minimálne 2-4 mesiacov pred hospitalizáciou, až po stabilizovanú hladinu krvi. Vzhľadom na malý počet pacientov neboli muži a ženy oddelení. 

Súbor bol rozdelený na kvartily po 40 pacientoch podľa % súčtu omega-3 (EPA+DPA+DHA) v plnej krvi.Epidemiologická štatistika potvrdila nižšiu úmrtnosťPorovnanie (zosnulých / pozostalých) najvyššieho kvartilu (Q4), kde sa zistila hodnota > 6,4 % (EPA+DPA+DHA), vychádza oproti zvyšným 3 nižším kvartom kombinovaným (Q1-Q2-Q3) štatisticky preukázané! Relatívne riziko (RR) = 0,23 (CI75% = 0,06-0,93), Z skóre = 2,06, P = 0,039, NNT = 6 (3,3-30,2) - pacient obrazne 1 prežije, ak viac ako 6,4 % EPA+DPA+DHA vo venóznej krvi. Ak sú kapilárne hodnoty krvi merané, hodnoty sa vynásobia pomerom 0,78. Kurzov (OR) = 0,19 (CI65% = 0,04-0,84), Z skóre = 2,19, P = 0,029. 

Toto je opäť presvedčivý výsledok . Medzi Q4 a ostatnými kvartami nie je štatisticky vekový rozdiel.

Čo znamenajú výsledky štúdie

Štúdia nebola ľahká vzhľadom na množstvo polymorbidít. Nešlo o liečenie, ale zistenie, či vyšší index omega 3 dokáže zabrániť kritickým stavom, smrteľnostiam, v súvislosti s ′′ cytokínovou búrkou ′′ eicosanoid ", v rámci pneumónie. Štúdia je samozrejme pilotná, ale výsledok je dôsledný.

Ako vyzerá naša populácia a čo robiťHodnoty omega-3 indexu, ktorý v našom prípade zvyšujeme o DPA (je to cca 20-23 % omega-3, mimo ALA), by mali byť >8,0 %. Tieto hodnoty takmer nikto nemá v našej populácii. Hodnota sa dá dosiahnuť, keď je strava postavená na vysokých dávkach tučných rýb (losos, wrapy, makrela, sardinky atď. Okrem toho nezostáva ani jeden spôsob... použiť rybí olej, ktorý sa predáva v mnohých variantoch. Pri našich pokusoch (poznámka: právna zmluva so SZU) používame triglyceridy Mollers (Nórsko).

Ďalšie výskumy a monitorovanie

Máme niekoľko nápadov, ako organizovať nové štúdie, ale hlavne chceme zasiahnuť do rôznych skupín obyvateľstva. Omega-3 MK majú zdravotný význam počas celého života a sú jasnou súčasťou primárnej a sekundárnej prevencie.

Prof. J.Ruprich atď.

Eva Pospíšilová, nezávislý konzultant ZINZINO
Všetky práva vyhradené 2021
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky