Tu je skutočná pravda o liečbe ADHD kapsulami z rybieho oleja s obsahom Omega-3
Esenciálne mastné kyseliny (EMK) podporujú kardiovaskulárny, reprodukčný, imunitný a nervový systém. Vyrábajú a opravujú bunkové membrány, a podporujú tak bunky v získavaní plnohodnotnej výživy a vo vylučovaní škodlivých odpadov. Ak sa však v tele nenachádzajú v správnom pomere, ich fyziologická efektivita klesá.
PRIVEĽA OMEGA-6
Ľudský organizmus potrebuje tak omega-3 ako aj omega-6 MK. Súčasný západný typ stravovania je však charakteristický nadbytočným množstvom omega-6 a nedostatkom omega-3 MK. Omega-3 mastné kyseliny sú však veľmi dôležité, pretože sa nachádzajú vo vysokej koncentrácii v mozgu a sú dôležité pre rozvoj kognitívnych a behaviorálnych funkcií. Ak neprijímame dostatočné množstvá omega-3, môžeme trpieť vyčerpanosťou, chatrnou pamäťou, zmenami nálad a dokonca i depresiou.
IDEÁLNY POMER
Pred priemyselnou revolúciou sa v našej strave nachádzalo približne rovnaké množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Dnes však konzumujeme oveľa viac omega-6 ako omega-3. Odporúčaný pomer medzi týmito dvomi druhmi mastných kyselín v našej strave je 5:1. V skutočnosti však reálny pomer mastných kyselín v našej strave odzrkadľuje pomer 10:1 alebo dokonca 20:1. Ako je to možné?
Obsah omega-6 mastných kyselín v rôznych druhoch jedál vzrástol. Moderné poľnohospodárstvo ponúka všetkým ľuďom dostatok či prebytok obilných výrobkov, sóje a ďalších rastlinných zdrojov s vysokým obsahom omega-6. Následkom toho sa zdvihol i obsah omega-6 v mnohých jedlách vrátane mäsa, vajíčok a mliečnych produktov pochádzajúcich zo zvierat, ktoré sú kŕmené prevažne obilninami.
JEME VIAC MÄSA A MENEJ MORSKÝCH PLODOV
Ďalším dôvodom nesprávneho pomeru omega-3 a omega-6 je stále vyššia spotreba mäsa a klesajúca spotreba rýb a morských plodov. Niektoré časti populácie vrátane detí, dospievajúcich a tehotných žien ryby a morské produkty nekonzumujú takmer vôbec. K ideálnemu pomeru omega-3 a omega-6 navyše neprispieva ani zvýšená spotreba nasýtených tukov.
SÚŤAŽ MEDZI OMEGA-3 A OMEGA-6
Omega-6 a omega-3 súťažia o priestor v bunkách ľudského tela. Je dôležité, aby sme mali dostatok oboch druhov mastných kyselín v bunkách, pretože čím viac omega-6 budeme konzumovať, tým viac omega-3 budeme musieť prijať, aby sme si mohli byť istí, že ich v bunkách máme dostatok. Zdvihnúť obsah omega-3 v našich bunkách však dokážeme už i prostou redukciou konzumácie omega-6 MK.
Prečo sa vlastne máme snažiť o správny pomer mastných kyselín v tele? Pretože ak ich prijímame v odporúčanom pomere, aktívne pracujeme na prevencii pred obezitou, cukrovkou druhého typu a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Nevyrovnaný pomer EMK v tele sa ďalej spája s ochoreniami ako mozgová mŕtvica, artritída, porucha pozornosti, Alzheimerova choroba, infarkt, rakovina, inzulínová rezistencia, astma, schizofrénia, depresia a zrýchlené starnutie.
TEÓRIA V PRAXI
Čo sa týka rastlinnej stravy, nájdeme v nej predovšetkým zdroje omega-6 mastných kyselín. Existujú však potraviny s vysokým obsahom omega-6 a s nízkym obsahom omega-3, potraviny s ideálnym pomerom a dokonca i rastlinné potraviny, ktoré obsahujú viac omega-3 než omega-6. Zaraďte do svojho jedálnička predovšetkým potraviny s ideálnym pomerom EMK alebo potraviny, ktoré majú viac omega-3 než omega-6, aby vyvážili prehnanú konzumáciu omega-6 mastných kyselín v bežných jedlách.
Zdroj: National Institute of Nutrition and Seafood Research