Veľkonočný prefíkaný koláč

22.03.2021

Veľkonočný prefíkaný koláč s omega-3 + vitamínmi D, A, E - chuť je skvelá

Sám som bol prekvapený, ako dobre prefíkane sa dá upiecť, ak nahradíte maslo olejom z treščej pečene. Použil som olej so zvýšenou príchuťou vitamínu D3, citrón.

A to je prakticky všetko. Ale ešte jedna vychytávka. Aby bol prefíkaný koláč krásne ′′ upečený ", pred pečením ho "potrestáte" nie žĺtkom, ale datľovým sirupom. Sirup krásne zafarbí povrch a nemusíte ho ani posypať cukrom.

Výmena za olej spraví prefíkaný koláč vláčny a citrónová príchuť dokonale zlepší chuť.

100 g prefíkanosti má po upečení cca 1800 mg EPA+DHA a cca 27 mg vitamínu D.

Takže pozor!

Nemali by ste to jesť veľa, jeden plátok. Predsa len má dosť veľa cukru a to nie je veľmi zdravé... Ale ku káve je to celkom sladký dezert. Samozrejme môžete pridať hrozienka a mandle.

Ak hľadáte základný recept, máte ho TU:

Dobrú chuť

Prof.J.Ruprich

5 ml plnotučného mlieka 

 5 g ​​cukru

18 g čerstvého droždia 

 300 g polohrubej múky

1/4 lyžičky soli

1/2 lyžice vanilkového cukru

1 bio citrón

55 g masla

3 vajcia

1 balenie kandizovanej kôry 

 5 g mandľových plátkov

30 g práškového cukru


POSTUP:

1. Pripravte kvások. Do odmerky dajte 30 ml mlieka, zohrejte  na teplotu do

35 C , prelejte do misky, pridajte 5 g cukru a rozdrobte droždie. Vidličkou všetko svižne

premiešajte, až sa droždie rozpustí. Zmes dajte na 10-15 minút na teplé miesto, kde

nie je prievan, aby mohol kvások pekne vzísť.

2. Do veľkej misy preosejte múku, soľ, 60 g cukru a vanilkový cukor. Prisypte kôru

z umytého citróna.

3. Na vlažnú teplotu zahrejte 180 ml mlieka. Uprostred múčnej zmesi urobte prstom

jamku a do nej vlejte vlažné mlieko. Pridajte rozpustené maslo, 2 žĺtky a nakoniec

kvások. Cesto pomocou robotov alebo vareškou mieste 20 minút na pružné,

poddajné cesto, aby sa odlepovalo od strán misy. Ak máte pocit, že je cesto

moc lepivé, prisypte trochu múky. Takto pripravené cesto prikryte utierkou a dajte

odpočívať na teplé miesto 90 minút, až zdvojnásobí svoj objem.

4. Medzitým pripravte zmes na potretie. do misky dajte 1 žĺtok a metličkou

zmiešajte s 15 ml mlieka.

5. Do vykysnutého cesta opatrne vmiešajte kandizovanú kôru. Pripravené cesto

rozdeľte na 6 malých bochníčkov rovnakej veľkosti. Položte ich na plech na pečiaci

papier. Bochníčky nechajte ešte 20 minút odpočinúť, než ich vložíte do rúry.

6. Pred pečením ich pomažte žĺtkovou zmesou, posypte mandľovými plátkami

a nožom prerežte uprostred malý krížik. Vložte do rúry predhriatej na 170 C

a po 15 minútach znížte teplotu na 160 C, pečte zhruba 30 minút dozlatista. 

Eva Pospíšilová, nezávislý konzultant ZINZINO
Všetky práva vyhradené 2021
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky