Výživa a Covid 19
Úloha výživy a ochorenia COVID-19
Primerané hladiny vitamínov C, D a E sú nevyhnutné počas COVID-19 na zníženie príznakového zaťaženia a zníženie trvania infekcie dýchacích ciest. Výskum podporuje aj úlohu minerálov, ako je zinok, pretože má antivírusové účinky a dokáže zlepšiť imunitnú odpoveď a potlačiť replikáciu vírusu. Preto na zabezpečenie správneho fungovania imunitného systému je potrebná konzumácia primeraného množstva vitamínov a minerálov prostredníctvom stravy.Ovocie, zelenina, mäso, ryby, hydina a mlieka (!!!) sú dobrým zdrojom týchto vitamínov a minerálov.
Na podporu imunitnej funkcie počas COVID-19 by mohol byť prospešný vyšší príjem vitamínov D, C a E v strave, zinku a omega-3 mastných kyselín.
Stojí za zmienku, že väčšina dôkazov o používaní týchto živín u pacientov s COVID-19 používa dávky príliš vysoké na to, aby pochádzali iba zo stravy. Vyššie dávky týchto živín počas infekcie COVID-19 vykázali pozitívne výsledky a vzhľadom na ich nízky rizikový profil a sú primeraným doplnkom starostlivosti o pacientov.
Je však potrebné vykonať ďalší výskum s cieľom definovať účinné dávkovanie vitamínov C, D, E, zinku a omega-3 mastných kyselín na ochranu jednotlivcov alebo zmiernenie príznakov proti COVID-19.
Hmm. SHAKOOR a kol. Maturitas 143 (2021) 1-9; (IF= 3,63)
https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2020.08.003
Komentár
Úloha výživy a životného štýlu je opakovane opísaná v ovplyvnených vedeckých časopisoch. Nie je to žiadna potravina a doplnkový marketing. Je to skutočný život a je na každom, ako si spraví vlastný život.
Dva obrázky pekne ilustrujú význam vitamínu D3 a omega-3 mastných kyselín vrátane modulácie cytokínov zahŕňajúcej známe zápalové interleukíny a ďalšie faktory pri rozvoji poškodenia napr. respiračnej činnosti.
Dobrý zdroj omega-3, vitamín D3 je olej z treščej pečene. Teraz v zime je zdravotne výhodná súčasť stravy, pokiaľ nekonzumujete aspoň 2-3 porcií mastných rýb zo severného mora. Hladinu vitamínu D3 si môžete nechať merať lekárom. Úroveň omega-3 v rôznych súkromných laboratóriách.
Prof. J.Ruprich